Wat betekent dit voor mij?
Kies je voor het warmtenet, dan betekent het dat er aanpassingen in je huis nodig zijn,
maar ook dat dingen hetzelfde blijven.
Aanpassingen:
- In je tuin komen leidingen van het warmtenet tot aan de gevel.
- Plaatsing warmtewisselaar, vaak in de meterkast.
- Verwijdering gasmeter en toevoerleidingen gas.
- Leidingen van warmtewisselaar naar vroegere plaats cv-ketel.
- Overstappen van gasfornuis naar elektrisch koken (inductie).
- Eventueel verwijdering gashaard, en installeren cv-verwarming, of indien haalbaar vloerverwarming.
Wat blijft:
- Cv-radiatoren en/of de vloerverwarming.
- Warmteregeling d.m.v. huidige thermostaat.
- Warmwaterkranen en douchekranen.
Straatambassadeurs:
Om voor zo kort mogelijke lijnen te zorgen willen we gaan werken met straatambassadeurs. Per straat een iemand die actief vragen uit de straat verzameld en voor antwoorden zorgt. Voor bewoners en organisatie één aanspreekpunt. Meld je aan, we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Meld je hier aan.
Isolatie:
- Isoleren verdient zich altijd terug. De overheid biedt daar een aantal subsidies voor. Die vind je hier https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/subsidie-isolatie-huis
- Een aantal isolatiemaatregelen is behoorlijk eenvoudig uit te voeren, denk aan kierdichting, het dak van binnenuit isoleren, vloerisolatie, of de spouwmuur laten isoleren. Ingrijpender is vaak vloerverwarming aanleggen of het glas te laten vervangen door HR++glas.
- Tot het moment dat de isolatiegraad nog niet voldoende is, kan je gebruik maken van een elektrische warmtebooster om je huis comfortabel te verwarmen.
- Als er op 50C wordt aangeleverd is het sterk aan te bevelen om een Sensiblue op de waterleiding in je huis aan te sluiten. Met dit apparaatje voorkom je eenvoudig mogelijke salmonella besmetting.
Isolatieprogramma:
Per type huis wordt er een isolatieprogramma gemaakt. De basis hiervoor wordt gevormd door 30 verschillende huizen in het dorp uitgebreid te onderzoeken. Er wordt dan vooral gekeken naar de isolatiegraad en gebruikte materialen. En wat daar mogelijk aan moet worden veranderd of aangevuld.
Advies nodig bij de overstap?
De energiecoaches helpen je graag, ook geven ze advies over het isoleren van je woning. Meld je hier aan voor een adviesgesprek

foto: Unsplash
Afwachten of meedoen?
Bewoners helpen bewoners
Warmtenet Muiderberg is met Wattnu gestart met een kernteam van Muiderbergers om medebewoners te ondersteunen. Daarnaast is Warmtenet Muiderberg nog op zoek naar bewoners die op allerlei vlakken kunnen helpen. Zoals energiecoaches en straatambassadeurs.
Als straatambassadeur kun je een rol spelen, bijvoorbeeld door buren en straatgenoten te informeren over wat het warmtenet betekent voor de verduurzaming van Muiderberg. Ook kun je alle vragen die leven in de straat ophalen, zodat we die mee kunnen nemen in verdere ontwikkelingen. Interesse? Ga naar info@warmtenetmuiderberg.nl en vraag om meer informatie.
Wattnu verduurzaamt
Samen met bewoners
Wattnu is de energiecoöperatie in Gooise Meren. Wattnu is er voor en door leden en werkt zonder winstoogmerk en zonder commerciële belangen. Wattnu is strategisch partner van de gemeente Gooise Meren om samen met bewoners de schouders te zetten onder de energietransitie. En Wattnu is mede-initiatiefnemer van dit warmtenet omdat Wattnu gelooft in een duurzame oplossing voor en door bewoners, waarbij bewoners zelf mede-eigenaar worden van hun eigen warmte en niet afhankelijk worden van commerciële partijen.
Meer over Wattnu