Skip to content

Aansluiting op het Warmtenet

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hoe worden de huizen straks aangesloten op het warmtenet?  En wat doet de warmtewisselaar? De plek waar nu de CV-ketel staat in huis is daarin bepalend. We bespreken het nut van de warmtewisselaar en drie mogelijke aansluit scenario’s.   

CV-ketel eruit en warmtewisselaar erin

De warmtewisselaar

In plaats van de huidige CV-ketel komt er een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar vervangt de functie van de CV-ketel en zorgt ervoor dat de warmte uit het warmtenet wordt overgezet naar warmte voor warm water uit de kraan en voor warm water in de leidingen van de verwarming.  De warmtewisselaar is 60 cm breed, 40 cm hoog en 30 cm diep. Nadat de warmtewisselaar is aangesloten op de aanvoer en afvoer van het warmtenet, volgt de aansluiting op uw eigen set met radiatoren in huis.  De aanvoerleiding bevat water van 70 graden Celsius en de afvoerleiding bevat water van ongeveer 45 graden Celsius.  

Scenario 1: CV-ketel op de zolder

Bij de meeste huizen in Muiderberg zal de huidige CV-ketel op zolder staan. In dat geval zal er aan de buitenkant van het huis een aan- en afvoerleiding worden geplaatst. Beide buizen zullen in één behuizing zitten en tegen de gevel aan geplaatst worden. Een voorbeeld daarvan is te zien op foto hiernaast. De kosten in 2024 voor het plaatsen van de warmtewisselaar en de aan- en afvoerbuizen zijn 3775 Euro. Voor deze kosten kan de ISDE subsidie aangevraagd worden en dan is de aansluiting gratis. Mocht de bewoner iets om de buis heen willen plaatsen, bijvoorbeeld een koof, dan zijn deze kosten voor de bewoner.

Aan- en afvoerleiding naar zolder

CV-ketel in de de bijkeuken

Scenario 2: CV-ketel op de begane grond

Wanneer de huidige CV-ketel in de schuur, bijkeuken of bij de voordeur hangt, dan worden de aan- en afvoerbuis onder de grond gelegd. Bijvoorbeeld onder de oprit. Het voordeel is dat de buizen niet zichtbaar zijn. Ook hier zijn de kosten in 2024 voor het plaatsen van de warmtewisselaar en de aan- en afvoerbuizen 3775 Euro, en met de ISDE subsidie 0,- Euro.

Scenario 3: Andere locatie 

Misschien wilt u uw warmtewisselaar op een andere locatie dan waar de huidige CV-ketel hangt. Bijvoorbeeld liever in de meterkast naast de deur in plaats van op zolder. In dat geval zullen er aanpassingen in huis gedaan moeten worden gedaan. De verwarmingsleidingen, evenals de warm waterleidingen moeten dan verlegd worden van de lokatie van de CV- ketel naar de nieuwe lokatie van de warmtewisselaar. De kosten van deze veranderingen zullen voor de bewoner zijn. De aansluitkosten zullen hetzelfde zijn als beschreven in scenario 1 en 2. 

De warmtewisselaar in de meterkast

Koken op inductie

Overige kosten

Als er momenteel thuis op gas wordt gekookt, moet dit worden omgezet naar elektrisch koken of koken op inductie. De kosten hiervan zijn voor rekening van de bewoner en kunnen variëren tussen de 500 en 2000 euro.

Meer informatie:

Aansluiting op het Warmtenet |  Eigen warmtepomp vs warmtenet |  Kosten overstappen op het warmtenet

Back To Top